#RZECZoBIZNESIE: Juliusz Windorbski: „Bitwa pod Grunwaldem” poszłaby za 80 mln

Juliusz Windorbski prezes DESA Unicum w wywiadzie dla Rzeczpospolitej spróbował oszacować wartość „Bitwy pod Grunwaldem” gdyby obraz trafił na aukcje.

Ryzyko, że się straci na rynku sztuki, rozsądnie kupując, jest stosunkowo niewielkie – mówi Juliusz Windorbski, prezes domu aukcyjnego i galerii DESA Unicum.

Gość spróbował oszacować wartość „Bitwy pod Grunwaldem” na aukcji.

- Największym problemem „Bitwy pod Grunwaldem” jest jest wielkość. Na rynku sztuki mówi, że cena obrazu rośnie wraz z jego formatem, ale do pewnego momentu. Pewna wielkość stanowi już problem. Bardzo dobre obrazy Jana Matejki średniego formatu powinny kosztować 3-5 mln zł. „Bitwa pod Grunwaldem” mogłaby kosztować 50-80 mln zł – wyliczył Windorbski.

W ostatnim czasie państwo zakupiło kolekcję Czartoryskich za 100 mln euro.

- Dobrze się stało, bo została pokazana faktyczna wartość obrazu „Dama z gronostajem” - ocenił ekspert. - Pojawiły się spekulacje ile by kosztował na wolnym rynku. Być może byłby najdrożej sprzedanym obrazem. Wylicytowany na wolnym rynku mógłby osiągnąć

Przeczytaj całość tutaj: