Marilyn Monroe po raz drugi i ostatni

Po sukcesie I Aukcji, na której sprzedanych zostało 237 fotografii, decyzją FOZZ-u na drugą licytację zostanie wystawionych 146 obiektów z kolekcji Funduszu.

- Do katalogu drugiej aukcji wybraliśmy kilkadziesiąt zdjęć Marilyn, ale także portrety Franka Sinatry, Audrey Hepburn, Bette Davis czy Cary’ego Granta. Są to zupełnie nowe ujęcia, inne niż odbitki z pierwszej licytacji. Poziom cen wywoławczych jest zbliżony, zaczynają się one od 500 zł – mówi Juliusz Windorbski, prezes zarządu domu aukcyjnego DESA Unicum.

Kolekcja fotografii Miltona H. Greene’a znajdująca się w posiadaniu FOZZ to zdjęcia Marilyn Monroe, z którą fotograf się przyjaźnił, oraz innych wielkich gwiazd, takich jak Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Frank Sinatra. Pierwsza aukcja, która odbyła się 8 listopada, zakończyła się sukcesem – sprzedanych zostało 237 fotografii za łączną kwotę prawie 2,4 mln zł. Ceny wylicytowane były bardzo zróżnicowane i wynosiły od 500 zł do 60 000 zł, z czego nieco ponad 1/3 oferty sprzedano za mniej niż 5 000 zł.

W związku z dużym zainteresowaniem kupujących, rejestracja do osobistej licytacji będzie możliwa do godziny 15.00 w dniu aukcji, 17 grudnia. Liczba miejsc jest ograniczona, zachęcamy więc do rejestracji już od 4 grudnia. Składanie zleceń stałych i telefonicznych będzie możliwe do godziny 12.00 w dniu aukcji.

II Aukcja Fotografii Miltona H. Greene’a z kolekcji FOZZ odbędzie się 17 grudnia 2012 r. o godz. 19 w siedzibie domu aukcyjnego DESA Unicum, Warszawa, ul. Marszałkowska 34-50. Obiekty można oglądać na wystawie aukcyjnej w dniach 4-17 grudnia, od poniedziałku do piątku 11-19 oraz w sobotę 11-16.

Katalog dostępny na stronie: http://www.desa.pl/pl/Aukcje/28979_2-aukcja-fotografii-miltona-h.-greene-a-z-kolekcji-fozz-17-grudnia-2012-godz.-19.html.

Materiały do pobrania